hårtap

Dusjing har grunnet hygieneårsaker kanskje fått litt vel mye ros

Dusjing har grunnet hygieneårsaker kanskje fått litt vel mye ros

Hvor ofte bør jeg dusje?

Hygiene har i løpet av de siste århundrene blitt helt essensielt for folk i Vesten. Der vi bare for noen få hundre år siden muligens bare badet et par ganger i året, så dusjer folk flest i dag hver eneste dag. Det er rett og slett bare blitt en rutine som vi mennesker har blitt vant til i vår hverdag. Men hvor sunt er det egentlig at vi dusjer daglig, og hvilken effekt har dette på kroppene våre?

Mange vil nok påstå at det å dusje daglig er bra for deg, men hvor får de egentlig denne påstanden fra? Påstanden grunnes kun i lukt, og egentlig ikke i hygiene. For eksempel kan alt fra hårtap menn opplever til hudproblemer faktisk skyldes hvor uskånsomme vi er med vår egen kropp. Huden og håret er rett og slett ikke vant med hvordan vi behandler!

Hva skjer når du dusjer for ofte?

Noen mennesker gir seg derimot ikke bare med en dusj om dagen, spesielt om en trener og lignende. Det er klart det naturlige presset for å dusje etter en har svettet her sparker inn. Men hva skjer når du dusjer for ofte? Vel, hårtap menn opplever kommer ofte av at en tørker ut hårbunnen, eller drar for mye i håret. Førstnevnte høres kanskje ironisk ut med mye dusjing, men dette er altså tilfellet. 

Dessuten er det ikke bare hårtap menn opplever som er utsatt her. Også den konstante skrubbingen av huden vår tar av beskyttende lag. Så selv om vi definitivt bør dusje av oss skiten som kommer på huden, så bør vi absolutt ikke gå for hardt til verks og fjerne beskyttelsen. 

Fasiten på hvor ofte en skal dusje er vanskelig, men svaret ligger muligens i å bare ikke overdrive det. Det er nok en fjern drøm at folk flest bare skal dusje et par ganger i uka. Men hva med å kanskje bare kun dusje når en er svett?