Ortopediske hjelpemidler

Hjelpemidler skreddersydd til deg

Hjelpemidler skreddersydd til deg

editorial

Har du behov for ortopediske hjelpemidler på grunn av en skade, sykdom og/eller smerter? Da kan du sende inn en søknad og se om du kan bli godkjent på bakgrunn av dine problemstillinger og behov. Det kan være en stor hjelp i hverdagen og en nødvendighet for mange mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Hva er ortopediske hjelpemidler?

I virkeligheten dekker begrepet ortopediske hjelpemidler over en lang rekke forskjellige produkter som fremstilles for å øke funksjonsevne og/eller nedsette smerter hos personer med ulike sykdommer, smerter og skader.

Ortopediske hjelpemidler

Man kan inndele det i

 – Proteser som erstatter tap av legemsdeler, f.eks. til deg som er amputert ved fot, kne eller lår

 – Ortoser som enten erstatter eller bedrer nedsatt funksjon i et bevegelses- eller støtteorgan

 – Ortopedisk fottøy som dekker over både såler, fotsenger og fottøy som er tilpasset fotens individuelle behov. 

Valget av hjelpemiddel avhenger selvfølgelig helt av personens individuelle behov og problemstillinger, og det vil derfor alltid være en konkret vurdering i den enkelte situasjonen.

Hvordan kan de hjelpe deg?

Det finnes mange personer som kan ha glede av skreddersydde ortopediske hjelpemidler. Som nevnt er det for den som er amputert eller har mistet funksjon i legemsdeler, for den med smerter eller feilstillinger, eller med nedsatt funksjon i en av kroppens bevegelige deler. 

De kan enten anvendes i forbindelse med behandling, og vil da være en midlertidig løsning som bidrar til å gjøre behandlingen mer effektiv. Men de kan også være permanente. I alle tilfeller er det helt avgjørende at de produseres spesifikt til deg, så du får mest mulig ut av dine hjelpemidler.

Derfor vil det være en spesialist som planlegger, designer og utarbeider dine hjelpemidler. Etterfølgende skal de prøves og eventuelt tilpasses dersom det skal endringer til for at det fungerer optimalt for akkurat din kropp, dine behov og dine ønsker.